13/3/06

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



Τελευταία πηγαινοέρχομαι σε ιστοσελίδες που είναι κατ` εξοχήν αφιερωμένες στη ποίηση ,δηλαδή δίνουν βήμα σε νέους κυρίως λογοτέχνες να «εκθέσουν» τα έργα τους.
Και πράγματι περί «έκθεσης» πρόκειται, γιατί ο καθένας εκθέτει τον εαυτό του, τη δική του εσωτερική αλήθεια.
Στις σελίδες αυτές συχνά υπάρχουν σχόλια, τα οποία άλλοτε είναι ενθαρρυντικά και άλλοτε τελείως αποθαρρυντικά, μερικές φορές και προσβλητικά, για τους νέους σε ηλικία λογοτέχνες. Οι κρίνοντες είναι κι αυτοί λογοτέχνες ,που καρτερικά επιθυμούν να γίνουν κρινόμενοι.
Όλοι αυτοί βέβαια καλύπτονται πίσω από ψευδώνυμα, (πολλές φορές κι από πολλαπλά ψευδώνυμα) έτσι ώστε να `χουν ασφαλή τα «νώτα» τους σε περίπτωση που βγει κανένας λαγός γι` αυτούς. Οι περισσότεροι δηλαδή επιδιώκουν την «έκδοση».
Μερικοί μάλιστα νομίζουν ότι θα πετύχουν τόσο πολύ , ώστε θα συντηρούνται δια βίου από την ποίηση.
Λίγοι ίσως γνωρίζουν , ότι στην πραγματικότητα οι εκδοτικοί οίκοι ούτε ανιχνεύουν , ούτε αλιεύουν ταλέντα. Το αντίθετο γίνεται: οι εκδοτικοί οίκοι χρηματοδοτούνται για την έκδοση, από τα φερέλπιδα ταλέντα, κι όταν πάει καλά αυτή η πρώτη αυτοχρηματοδοτούμενη έκδοση , στη συνέχεια κάνουν δειλά -δειλά κάποιες προτάσεις. Έτσι σε πάρα πολλούς μένει τα` όνειρο για την έκδοση.
Δεν μπορούμε όμως να μην αναγνωρίσουμε τη προσπάθεια που γίνεται από τις φιλόξενες ιστοσελίδες του διαδικτύου.
Δίνουν βήμα στο νέο λογοτέχνη, δίνουν ευκαιρίες προβολής και σχολιασμού, πράγμα πολύ σημαντικό. Συχνά δίνονται ενημερώσεις για διαγωνισμούς ,ή λογοτεχνικά απογεύματα, νέες κυκλοφορίες , ζουμερές ειδήσεις. Οι περισσότερες στήνονται με μεράκι από κάποιους, που κι αυτοί είναι κρυπτολογοτέχνες, οι οποίοι συχνά δεν φείδονται χρόνου ούτε χρημάτων.
Αν σας περισσεύει χρόνος κατά την εξερευνησή σας στο διαδίκτυο, κάντε τον κόπο.
Αξίζει να δείτε πόσοι νέοι άνθρωποι ποθούν να βγάλουν την ψυχή τους σε έκθεση, να επικοινωνήσουν εν τέλει.